Pancakes znaczy naleśniczki!

Przy robieniu prawdziwych amerykańskich pancakes nie ma miejsca na wyrzuty sumienia. Musi być przede wszystkim pulchniutko, pysznie i kalorycznie!

Gdyby policzyć, ile razy pojawiły się na planie hollywoodzkich produkcji, okazałoby się pewnie, że są jednymi z najpopularniejszych bohaterów drugoplanowych amerykańskich filmów i seriali. Zagrały i w „Pulp Fiction”, i w „Bigu Lebowskim”, i w „Rain Manie”. Zajadały się nimi i dziewczyny z „Gilmore Girls” („Kochanych kłopotów”), i bohaterowie ze „Stranger Things”. A taka skala obnaża zasadniczą prawdę: że pancakes w Stanach kochają dosłownie wszyscy. I że są one niekwestionowanymi królami amerykańskiego śniadania.

Pulp FictionZapomnijcie o naleśnikach cieniutkich jak bibuła. W pancake’ach z prawdziwego zdarzenia musi odbijać się amerykański dobrobyt! Ma być pulchniutko, pysznie i bardzo kalorycznie! Za oceanem pancakes rządzą od stuleci, ale pod tą nazwą figurują dopiero od XIX wieku. Wcześniej nazywano je przeróżnie – np. ciastkami indiańskimi albo podróżnymi. Wcześniej też robiło się je z nieco innych składników – głównie z mąki gryczanej albo kukurydzianej. Teraz (przynajmniej w wariancie tradycyjnym) – wyłącznie z pszennej.

Wieść gminna głosi, że trzeci prezydent Stanów Zjednoczonych – Thomas Jefferson uwielbiał pancakes tak bardzo, że przekazywany z pokolenia na pokolenie przepis na nie zabrał nawet ze sobą do Białego Domu. Co – nawiasem mówiąc – średnio świadczy o mniemaniu, jakie miał na temat prezydenckich kucharzy. Bo w Ameryce, naleśniki potrafi zrobić każdy. I to do tego stopnia, że publikowanie przepisu na pancakes najpewniej potraktowaliby jak podawanie przepisu na mizerię.

Big Lebowski

Jedyna różnorodność tkwi w zasadzie w dodatkach, z jakimi pancakes się serwuje. Ci, którzy lubią je w wydaniu słodkim, najchętniej polewają je syropem klonowym. Ci, którzy w wytrawnym – jedzą je z bekonem. Ja natomiast – „pankejkowo” rozpieszczona do cna przez moich przyjaciół z Denver, zazwyczaj jem je z syropem jagodowym. W takim wydaniu są obłędne! Szczególnie w towarzystwie wielkiego kubka czarnej kawy (no dobra… tak naprawdę, to nie całkiem czarnej – tylko z dodatkiem straszliwie kalorycznego zagęszczonego mleka migdałowego).

Jeśli więc nie macie pomysłu na jutrzejsze śniadanie… to już macie! Oto przepis na podstawowy śniadaniowy smak Ameryki! Smaczego! Mniammmm!

Pancakes 1

Przepis na amerykańskie pancakes:

Składniki:

– Szklanka mąki

– 1.5 łyżeczki proszku do pieczenia

– Czubata łyżka cukru

– Szczypta soli

– 40 g roztopionego masła

– 1 roztrzepane jajko

– 2/3 szklanki mleka

Sposób przygotowania:

Zmieszaj suche składniki: mąkę, cukier, proszek do pieczenia i sól w misce.  W mniejszej miseczce zmieszaj składniki mokre, czyli: jajka, mleko, rozpuszczone masło. Dodaj mokre składniki do suchych i zmieszaj je tylko do połączenia składników (ciasta nie maltretuj mieszaniem przez pół dnia!).

Ciasto powinno mieć konsystencję gęstego jogurtu.

Rozgrzej tłuszcz na patelni (jeżeli chcesz zachować posmak masła, ale boisz się, że je spalisz, umieść na patelni i olej, i masło. To zmniejszy ryzyko spalenia).

Wlewaj na patelnię około 70 ml ciasta, aby powstawały placki wielkości dłoni (oczywiście, jeżeli wolisz mniejsze, feel free to do so!).

Smaż pancakes na małym ogniu aż brzegi ładnie się zarumienią, a pośrodku będą powstawać bąbelki. Wtedy przełóż na drugą stronę.

Serwuj z czym dusza zapragnie!

Pancakes 2

Pancakes 3

Powiązane posty

Dodaj komentarz